Plagiat na Emi; kako lahko v tem primeru ukrepa RTV Slovenija?

Za tem, ko je v italijanskih medijih kot strela z jasnega udarila novica, da je zmagovalna pesem Sanrema 2018 Non mi avete fatto niente (Ničesar mi niste storili) plagiat, smo se obrnili na našo nacionalno televizijo. Zanimalo nas je, kako lahko v takšnem primeru – glede na to, da je podobnih namigov na Emi in Evroviziji kar nekaj – ukrepa RTV SLO?

Vsi izvajalci so pred Emo podpisali posebno izjavo, da je njihovo delo avtorsko. Foto: SOJ RTV SLO/RTV Slovenija

Namigi o tem in onem plagiatu so tako rekoč stalnica festivalov, še posebej je tukaj izpostavljena Pesem Evrovizije, ne nazadnje pa tudi Ema. "Vsi izvajalci, avtorji in morebitni založniki ob prijavi na razpis za Emo podpišejo izjavo, ki je del razpisa. S podpisom Izjave izjavljajo in zagotavljajo, da je skladba, s katero se prijavljajo na javni razpis, v celoti in v posameznih delih izvirno avtorsko delo ter da v zvezi s tem sprejmejo vso moralno in materialno odgovornost za morebitne zahtevke tretjih oseb in škodo, ki bi jo v zvezi s tem utrpela RTV Slovenija," so pojasnili iz nacionalne televizije, ob tem pa so dodali, da je to njihovo načelno stališče.

V soboto, 17. februarja se bo šestnajst izbranih izvajalcev potegovalo za vstopnico v finale Eme, ki bo 24. februarja. Kot prva bo na oder Eme v studiu 1 Televizije Slovenija stopila Anabel, za njo pa Tanja Ribič, KiNG FOO, Ina Shai, Indigo, ManuElla, MILA, Orter, Lara Kadis, BQL, Proper, Nika Zorjan, Marina Martensson, Nuška Drašček, Gregor Ravnik in Lea Sirk kot zadnja po vrsti.

In kdo lahko sploh odloča o plagiatu na Emi, če pride do takšnega primera? "RTV Slovenija ne more in ne sme odločati in presojati o izvirnosti avtorskega dela, če jo z omenjeno Izjavo zagotavljajo avtorji, izvajalci in založniki. Edina pristojna državna institucija za izvedbo postopkov v primerih kršitev avtorskih pravic je sodišče. To na podlagi materialnih dokazov, ki jih izvedejo zapriseženi strokovnjaki za področje glasbe, ugotovi, ali so bile s skladbo kršene avtorske pravice. Splošnih meril za dokazovanje avtorstva ni in sodišče odloča od primera do primera. In RTV Slovenija kot organizator festivala pri tovrstnem razsojanju nima nobene vloge," so še odgovorili.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

13.12.2018

Kdo komu laže, da ga Ema in Pesem Evrovizije ne zanimata?!

12.12.2018

Koliko pesmi bo prispelo za Emo? 100, morda še več ali pa celo manj

5.12.2018

Eve Boto na Emi 2019 ne bo, a to ne pomeni, da je Evroviziji rekla ne!

2.12.2018

BQL bosta preskočila Emo 2019; to je skladba, ustvarjena za Evrovizijo

13.11.2018

To je 'recept za lajf' naše Lee Sirk

Facebook

Twitter