Oto Pestner bo v letu 2018 obeležil 50. obletnico odmevnih nastopov

Oto Pestner v prihajajočem letu praznuje častitljivo petdeseto obletnico nastopov na glasbenih odrih, njegov prvi nastop se je namreč zgodil v okviru oddaje Veseli tobogan. Z nastopom je pritegnil pozornost, saj je kmalu zatem pri založbi Jugoton leta 1968 izšla prva mala plošča z naslovom Najrajši sem pri očku.

Oto PestnerFoto: Tjaša Oman

Pred tem častitljivim jubilejem Oto predstavlja posebno, avtorsko dovršeno in z dueti obogateno dvojno ploščo, že 39. v vrsti Pestnerjevih samostojnih albumov, z naslovom Moji metulji. Pesmi, ki so nastajale več let, so v večini avtorsko delo Ota Pestnerja, od glasbe, besedil pa vse do produkcije in priredb skladb. Na dvojni plošči je več duetov, Otu Pestnerju so se v pesmih pridružili Omar Naber, Elda Viler, Manuella, Samuel Lucas in Matej Hribernik ter s tribute zasedbo Beatlov Help.

Dvojni album povzema Pestnerjeva tematska in avtorska poglavja zadnjih skoraj petdesetih let in odpira nove možnosti pevske in avtorske persone v več smeri. Ena je angažirana, druga bolj splošno satirična. V tretji bi znal ponoviti uspešno gospelovsko zgodbo iz nekdanjih let v še bolj osebni, avtorski različici. V četrti ga še vedno čakajo široka obzorja ciganskega glasbenega izročila, peta je countryjevska.

Matej Krajnc

Prva plošča se začne s pesmijo Šestdeset let, ki je pravzaprav hvalnica, zdravica prihajajoči številki, sledi najstarejša skladba Sveta voda, v osebnoizpovedni, Tebi Maja. Na prvi plošči je tudi nekaj krasnih duetov, prvi je Get There Fast, duet z Omarjem Naberjem. Ob bok se mu postavi duet z Manuello, še eno slovensko predstavnico na pesmi Evrovizije, s katero sta zapela Čas je za ljubezen. Druga plošča je, kot pravi Matej Kranjc v spremni besedi, plošča korenin. Oto se z njo med drugim poda na dolgo pot iskanja tistega, kar je z uspehom načel na plošči Ciganska kri leta 1991, ki je eden Pestnerjevih najbolj značilnih albumov. Tudi na drugi plošči Oto zapoje duete s svakom, Matejem Hribernikom – Je treba le verjet, s Samuelom Lucasom (Cigani, Cigani!), ter z Eldo Viler v pesmi Molitev za ljudi.

"Dvojni album povzema Pestnerjeva tematska poglavja zadnjih skoraj petdeset let in odpira nove možnosti njegove pevske in avtorske persone v več smeri," je v spremni besedi ob izidu dvojnega albuma Moji metulji še zapisal Matej Krajnc.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

21.4.2018

To je pesem, ki je združila Jana Plestenjaka in Challeta Salleta

19.4.2018

Novo skladbo je Aleksander posvetil dekletu, ki jo je spoznal na ulici

19.4.2018

Žan Serčič: Gre za moj največji in intimen glasbeni projekt

17.4.2018

Voditeljica Eme, Raiven, zaigrala v Evripidovi tragediji Trojanke

17.4.2018

Zasavski Orleki že napovedujejo zmagovalca letošnjih volitev

Facebook

Twitter