Oto Pestner bo v letu 2018 obeležil 50. obletnico odmevnih nastopov

Oto Pestner v prihajajočem letu praznuje častitljivo petdeseto obletnico nastopov na glasbenih odrih, njegov prvi nastop se je namreč zgodil v okviru oddaje Veseli tobogan. Z nastopom je pritegnil pozornost, saj je kmalu zatem pri založbi Jugoton leta 1968 izšla prva mala plošča z naslovom Najrajši sem pri očku.

Oto PestnerFoto: Tjaša Oman

Pred tem častitljivim jubilejem Oto predstavlja posebno, avtorsko dovršeno in z dueti obogateno dvojno ploščo, že 39. v vrsti Pestnerjevih samostojnih albumov, z naslovom Moji metulji. Pesmi, ki so nastajale več let, so v večini avtorsko delo Ota Pestnerja, od glasbe, besedil pa vse do produkcije in priredb skladb. Na dvojni plošči je več duetov, Otu Pestnerju so se v pesmih pridružili Omar Naber, Elda Viler, Manuella, Samuel Lucas in Matej Hribernik ter s tribute zasedbo Beatlov Help.

Dvojni album povzema Pestnerjeva tematska in avtorska poglavja zadnjih skoraj petdesetih let in odpira nove možnosti pevske in avtorske persone v več smeri. Ena je angažirana, druga bolj splošno satirična. V tretji bi znal ponoviti uspešno gospelovsko zgodbo iz nekdanjih let v še bolj osebni, avtorski različici. V četrti ga še vedno čakajo široka obzorja ciganskega glasbenega izročila, peta je countryjevska.

Matej Krajnc

Prva plošča se začne s pesmijo Šestdeset let, ki je pravzaprav hvalnica, zdravica prihajajoči številki, sledi najstarejša skladba Sveta voda, v osebnoizpovedni, Tebi Maja. Na prvi plošči je tudi nekaj krasnih duetov, prvi je Get There Fast, duet z Omarjem Naberjem. Ob bok se mu postavi duet z Manuello, še eno slovensko predstavnico na pesmi Evrovizije, s katero sta zapela Čas je za ljubezen. Druga plošča je, kot pravi Matej Kranjc v spremni besedi, plošča korenin. Oto se z njo med drugim poda na dolgo pot iskanja tistega, kar je z uspehom načel na plošči Ciganska kri leta 1991, ki je eden Pestnerjevih najbolj značilnih albumov. Tudi na drugi plošči Oto zapoje duete s svakom, Matejem Hribernikom – Je treba le verjet, s Samuelom Lucasom (Cigani, Cigani!), ter z Eldo Viler v pesmi Molitev za ljudi.

"Dvojni album povzema Pestnerjeva tematska poglavja zadnjih skoraj petdeset let in odpira nove možnosti njegove pevske in avtorske persone v več smeri," je v spremni besedi ob izidu dvojnega albuma Moji metulji še zapisal Matej Krajnc.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

21.3.2019

Natalija Verboten: 'V srce' je poklon ljubezni, ki je gonilna sila sveta

16.3.2019

'Naša bajta' v preobleki moškega vokala, Žana Libnika

6.3.2019

Nobena pot do uspeha ni enostavna, pravi naša evrovizijka Eva Boto

25.2.2019

Je bil Nino Ošlak s pesmijo Rabim te zavrnjen za Emo 2019?

25.2.2019

Janova ljubica združila Gašperja Riflja in Kvatropirce

Facebook

Twitter