Nuše Derende na Emi 2018 ne bo, kaj pa ostali glasbeniki?

16. novembra se je za ljubitelje Eme in Evrovizije začelo »mučno« obdobje – javni razpis, na katerega je prispelo 108 prijav, je zaključen, tega, kdo se je prijavil in kdo ne, večinoma ne vemo, na seznam izbranih imen pa bomo morali še nekaj dni počakati (ta naj bi bil objavljen najpozneje 8. decembra, a kakor smo slišali, bo RTV menda pohitela).

Da bi ta čas minil vsaj nekoliko hitreje, smo se sprehodili po komentarjih, da bi ugotovili, koga bi na Eminem odru najraje videli oboževalci oziroma ljudstvo.

Na prvi pogled se zdi, da je bil nabor izvajalcev na Emi 2017 skorajda sanjski, saj si mnogi želijo takojšnje vrnitve kar nekaj njenih glavnih akterjev. BQL, ki se bosta kmalu lahko uradno pohvalila z največjim domačim hitom tega leta, in Nika Zorjan, ki na Youtubu žanje oglede s svojo priredbo Despacita v prekmurščini, so že pred nekaj časa razkrili, da so skupaj posneli novo skladbo, ki naj bi luč sveta ugledala te dni (in je torej ne bomo slišali na Emi). Za BQL bo to po It's Complicated z Maraayože drugi duet v letošnjem letu. Maraaya sta na slovenskih lestvicah kraljevala tudi z Diamond Duck, ki sta jo izdala pri svetovni založbi Warner Music. Zanjo sta (tako kot BQL za Heart of Gold) prejela priznanje SLOTOP 50 BUM. Raay je imel na letošnjem izboru v ognju kar tri železa (poleg BQL in Nike še Alyo), zato se kar samo zastavlja vprašanje, ali ga bomo kot avtorja videli tudi prihodnje leto. In če, na katerega izmed svojih varovancev bo stavil tokrat – morda Klaro Jazbec, Aleksandro Vovk ali Luko Basija? V nedavnem intervjuju z Nikino sotekmovalko v šovu Znan obraz ima svoj glas Leo Sirko njeni preobrazbi v Salvadorja Sobrala so poročali tudi portugalski mediji – v reviji Story smo lahko prebrali, da se namerava na Emo zopet prijaviti (po vsej verjetnosti z elektronsko skladbo Back to Being Me, ki jo je posnela v studiu Tomyja Declerqueja). Raiven je v zadnji oddaji Popšopa v pogovoru pred koncertom v SiTi Teatru povedala, da si želi, da bi njen drugi album izšel do konca leta 2018 (njen prvenec Magenta je izšel aprila). To nam daje upanje, da z ekipo že pripravljajo nov material, ki bi ga lahko predstavili na Emi. Ob njeni morebitni ponovni udeležbi se bo težko izogniti primerjavi s Karmen Stavec, ki je po dveh dobrih rezultatih slavila šele v tretje.

BQL, Nika Zorjan in Raiven na Emi 2017.Foto: Alesh Maatko

Med slovenskimi evrovizijci si po mnenju ljudi še eno priložnost najbolj zasluži Maja Keuc - Amaya, nesojena udeleženka letošnje Eme. Maja je letos dokončala EP Fairytales (v poslušanje vam priporočamo Chase Me), ki je plod sodelovanja s francosko-švedskim producentom Orphéejem Noahom in prinaša precej drugačno glasbo kot v Sloveniji nastali album Indigo.

Nuša Derenda ima druge načrte

Na Emi pa zagotovo ne bomo videli Nuše Derenda, saj je potrdila, da ima s svojo novo pesmijo Naj mi dež napolni dlan drugačne načrte.

Ema pa ni edini veliki slovenski festival, pri katerem oboževalci jemljejo navdih glede bodočih udeležencev Evrovizijske melodije. Kar nekaj bi jih namreč rado videlo zmagovalko Poprocka Anabel in zmagovalca Melodij morja in sonca Isaaca Palmo. Anabel je na Facebooku večkrat namignila, da svojo novo pesem pripravlja za Emo, njena aktualna uspešnica Ob kavi pa je nedavno s pomočjo Bassless dobila a cappella različico. Isaac Palma je kmalu po zmagi na MMS-u dal vedeti, da bi z veseljem Slovenijo zastopal na Pesmi Evrovizije. In čeprav ga širša javnost pozna šele dobro leto, mu je v tem kratkem času uspelo sodelovati s kar nekaj velikimi imeni slovenske popularne glasbe: Raayem in Manco Špik (Oba), družino Vlašič (Če te kdaj spustim iz rok) in Modrijani (Hočem le tebe) – bi se v boj za evrovizijsko vstopnico podal s kom izmed njih? Z letošnjega DSZG-ja in MMS-a gre izpostaviti še zasedbo Roundsquare, Gregorja Ravnika ter Alexa Volaska kot avtorja.

Nuša Derenda na Emi 2016.Foto: Alesh Maatko

Na Emo 2018 se je prijavil tudi Marijan Novina, ki je zapisal: Pesem je res dobra, če pa bo sprejeta, bom pa videl.

Seveda ne smemo pozabiti na Nino Pušlar. Njena To mi je všeč je bila lani najbolj predvajana domača pesem leta, letos pa je z isto ekipo (člani skupine Muff in producentom Anžetom Kacafuro) ustvarila še boljšo Za vedno, ki jo je prav tako moč slišati v Lidlovih reklamah.

Članek pa zaključujemo z nekaj imeni po izboru avtorja članka (pri vsakem navajamo še eno njihovo pesem, ki ji je vredno prisluhniti): July Jones (Jump in the Water), Gašper Šantl - Gasper z Zalo Kralj (Valovi), Silence (Electricity), Polona Kasal (Danaja), Okustični (Pri nas), Nejc Lombardo (Mesto želja), Gal Gjurin in/ali Severa Gjurin (Kakor da se nič ni zgodilo), Artes (Blue Lagoon), Marko Gregorič kot avtor (Papir – Čudež).

Isaac Palma je osvojil Melodije morja in sonca 2017.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

13.11.2018

To je 'recept za lajf' naše Lee Sirk

10.11.2018

Takšna bo Ema 2019: 1 večer, do 10 pesmi; najprej stroka, nato ljudstvo

8.11.2018

Glasbeniki besni na RTV Slovenija, češ, kaj tako dolgo mučkajo z Emo

10.10.2018

Bo Emo 2019 vodila Lea Sirk?

8.10.2018

Sestre obnorele Dunaj

Facebook

Twitter