Nana Milčinski: To so pesmi, ki so z mano od otroštva

Sredi oktobra je pri založbi Sanje izšla ilustrirana zbirka pesmi za otroke, ki je prvič zaživela kot glasbeni album. Pesmi, ki jih je za in o vnukinji napisal Frane Milčinski – Ježek je odpela prav ona – Nana Milčinski. Zbirko je ilustrirala Mojca Fo, ki si je zamislila slikanico, bogato s podobami in podrobnosti iz dogodivščin ubranega tandema.

Foto: Tania Mendillo

Gre za odnos med dvema umetnikoma, preplet dveh generacij, unikaten, izjemen in zato pomemben za slovensko kulturo. Pesmi predstavljajo enkraten in neskončno dragocen del slovenske kulturno-umetniške dediščine. Tudi danes so namreč Ježkova dela še kako aktualna in relevantna, podana na povsem svojevrsten način.

Nanine pesmi so tretja Nanina plošča v sklopu obujanja poezije njenega dedka, Frana Milčinskega Ježka. Zbirko si je Nana želela uglasbiti že dlje časa. Med takte jo je ujela v sodelovanju s prijatelji. Glasbeni producent in skladatelj albuma je Peter Penko, s katerim Nana in Peter nadaljujeta uspešno sodelovanje. Skupaj sta ustvarila kar nekaj gledaliških predstav in pesmi znotraj predstav pod okriljem Anton Podbevšek teatra, Novo mesto.

Med skladatelji na albumu so tudi Anja Pavlin, Jan Medle, Janez Dovč, Jani Hace, Tomaž Okroglič in Barbara Kobal. Z več skladatelji postanejo skladbe večplastne, barvite, vsak od njih jih je namreč videl malo drugače, kar Nana šteje kot veliko prednost.

Zbirko je ilustrirala Mojca Fo.Foto: Založba Sanje

Zdi se mi, da se je v mojem glasbenem življenju moralo zgoditi vse, kar se je, da so zdaj lahko nastale Nanine pesmi. Tokrat sodelujem s prijatelji, ki so mi blizu in jih imam rada. To so pesmi, ki so z mano od otroštva in so nastale o meni zame in so zato najbolj moje in dedkove, kot so sploh lahko.

Nana o albumu

Ježkove besede so ritmične že same po sebi, ob glasnem branju zazvenijo v novi podobi, uglasbljene pa se lahko približajo še večjemu krogu ljudi kot sicer, čudežno moč glasbi pripisuje Nana. Delo posveča vsem otrokom in mladim po duši, saj lahko v njem vsak najde nekaj zase, naj si bo prijetna melodija, verz, ki spomni na nekaj lepega, vsaka pesem pa nosi tudi posebno sporočilo.

Glasovno interpretacijo je prispeval Janez Hočevar – Rifle.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem profilu TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.4.2019

Marija Šerifović v prepolni Ciboni poskrbela za čaroben večer

18.4.2019

Alya navdušila v svoji dnevni sobi

14.4.2019

Jan: Včasih se prepustiš trenutku, čeprav veš, da ni najbolj pametno

7.4.2019

Cela ulica nori že 25 let

5.4.2019

Kako ranljiva in iskrena je Raiven?

Facebook

Twitter