Legendarna Doris Dragović navdušila še v Cankarjevem domu

Bogata kariera Doris Dragović je zaznamovana s številnimi albumi, nastopi na festivalih in s kar dvema nastopoma na Evroviziji. Njena najbolj prepoznavna skladba Željo moja je zasvojila celotno generacijo osemdesetih let prejšnjega stoletja. Preteklih 30 let je navduševala s svojo glasbo in pojavo, nič drugače pa ni bilo pred dnevi v Ljubljani ...

Doris Dragović je kar dvakrat nastopila na Pesmi Evrovizije.Foto: Slobodan Bosanac
Doris DragovićFoto: Slobodan Bosanac

... kjer je znamenita pevka pripravila edinstven koncert, ki je znova prepleten s čustvi, ne nazadnje pa prava paša za oči in ušesa, sploh zvesti oboževalci so uživali od prve do zadnje melodije, da o stoječih ovacijah in aplavzih niti ne govorimo.

Doris Dragović se je rodila leta 1961 v Splitu, kjer se je že kot 11-letna deklica navdušila nad Splitskim festivalom in pevkami, kot so Gabi Novak, Tereza Kesovija in druge. To ji je pomagalo, da je našla svojo glasbeno pot. Ljubezen do nastopanja se je rodila že v otroštvu, ko je na podstrešju babičine hiše odkrila gledališke kostume in baletne čeveljce, ki so pripadali zanmeniti babičini sestri, znameniti balerini Ani Roje. Kasneje se je tudi sama preizkusila v baletu, a je svojo smer našla v glasbi in se ji v celoti posvetila.

Na oder je prvič stopila leta 1981, ko je nastopila v skupini More, kjer so se pred nji urili tudi Oliver Dragojević in Meri Cetinić. Leta 1986 je štartala njena solo kariera. Sodelovanje z Zrinkom Tutićem je obradilo nastop na takratni Jugoviziji, kjer je z znamenito skladbo Željo moja zmagala, na tekmovanju za popevko Evrovizje na Norveškem pa je dosegla zavidljivo 11. mesto.

Koncert v Cankarjevem domu je bil prepleten s čustvi.Foto: Slobodan Bosanac

Doris je v svoli dolgoletni karieri nanizala veliko različnih nagrad. Leta 1999 je s pesmijo Marija Magdalena zmagala na hrvaškem izboru za pesem Evrovizije in odpotovala v Jeruzalem, kjer je osvojila visoko četrto mesto. V svoji karieri je izdala veliko albumov, kjer je preizkušala nove glasbene smeri. Po Evroviziji je izdala album Krajem vijeka, ki je predstavil Doris v novi podobi, in seicer v komercialno usmerjenih skladbah. Tudi album Lice je bil nadaljevanje pop-dance smeri. Leta 2001 je v Smaragni dvorani hotela Esplanade v Zagrebu slavila 20-letnico svoje glasbene kariere. Kot posledica je nastal album Doris, s ljubavlju, ki je sestavljen iz najlepših balad.

Leta 2001 je izdala album Malo mi za sriću triba, ki je nekakšna vrnitev k znanemu, mediteranskemu stilu, ki najbolje oriše Dorisino osebnost ter odgovarja njenemu vokalu in temperamentu. Leta 2009 je na podlagi ekskluzine pogodbe z Dallas record izdala zadnji album, Ja vjerujem.

Sicer pa je Doris Dragović pevka z zavidljivo glasbeno kariero, je prava legenda v širši balkanski regiji. Po dolgem premoru se je oktobra 2012 vrnila na oder in razprodala zagrebško dvorano Vatroslav Lisinski in tako dokazala, da je dobra glasba večna. Navdušila je s svojimi največjimi hiti, kot so Željo moja, Marija Magdalena, Baklje Ivanjske, Malo za sriću triba in drugi.

Sledili so številni uspešni koncerti, razprodala je splitsko areno Spaladium, leta 2017 pa kar trikrat razprodala koncertno dvorano Lisinski v Zagrebu. V Ljubljani je zadnjič nastopila leta 2015 v Križankah na skupnem koncertu z Oliverjem Dragojevičem.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

19.10.2019

Tu in zdaj! Bomb Shell skupaj z znaim obrazom, Petro Zore

19.10.2019

Slavko Ivančić v še eni prijetni melodiji, ki je obarvana z morjem

16.10.2019

O tem koncertu glasbenice Ditke se bo še veliko govorilo

15.10.2019

Marija Šerifović: Pripravite se na potres, ki ga bomo sprožili skupaj!

15.10.2019

Takšne zaljubljene in romantične Alye nihče ne pozna, vse do danes

Facebook

Twitter