Kocka je padla; Na izbor za Evrovizijski zbor leta gre Jazzva

3. avgusta bo švedski Göteborg gostil drugi izbor Evrovizijskega zbora leta, ki ga organizira EBU. Slovenijo bo zastopala vokalna skupina Jazzva. Za nastop na tekmovanju ljubiteljskih pevskih zborov in vokalnih skupin jih je izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, denarno podporo pa nudi tudi Javni sklad RS za kult. dejavnosti.

Za nastop na tekmovanju bodo Jazzva odpeli novo 4-minutno skladbo.Foto: Promo foto

Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov, od popa, rocka in jazza do drugih aranžmajev. V Göteburgu se bodo predstavili s prav za to priložnost napisano 4-minutno skladbo.

»Slovenci zelo radi pojemo, imamo dolgoletno tradicijo zborovskega petja, več kot 3000 pevskih zborov, tudi v svetovni vrh segajočih. Kar nekaj jih je, ki bi nas lahko vrhunsko zastopali na zborovski Evroviziji, zato izbor našega predstavnika ponovno ni bil enostaven,« pravi urednica Uredništva glasbenih in baletni oddaj na TV Slovenija Danica Dolinar.

Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov.Foto: Nina Smrekar

Jazzva vedno znova piše nove zgodbe pri odkrivanju in raziskovanju človeškega glasu. Kot pravijo: »Iščemo harmonije in se igramo z različnimi barvami in učinki. Z vsako skladbo, ki jo izvajamo, poskušamo najti poseben odnos in jo čim bolj doživeto in pristno poustvariti tudi za naše poslušalce.«

Slavje za Slovenijo

Na prvi zborovski Evroviziji leta 2017 je v Rigi je zmagal slovenski pevski zbor Carmen manet, letos pa se bodo za ta naziv potegovale vokalne skupine iz desetih držav: Belgije, Francije, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Slovenije, Švedske, Švice in iz Walesa.

Gledalce bodo popeljale po barvitem glasbenem potovanju skozi različna izročila, kulture in glasbene sloge.

»Ta Evrovizija zbore predstavlja mednarodno uveljavljenim strokovnjakom, zato se ob tem spodbujajo in razvijajo dragocene motivacijske zgodbe med pevci pa tudi med skladatelji,« dodaja Danica Dolinar. »Glasba se tudi gleda, ne le posluša, zato si Televizije, ki sodelujemo, prizadevamo gledalcem te čudovite zgodbe, ki se tkejo skozi petje v zboru, skozi pevska glasbena potovanja po različnih zvrsteh predstaviti na privlačen televizijski način

Tekmovanje za Evrovizijski zbor leta predstavlja pomembno promocijo slovenske kulture in slovenskega zborovskega petja. Samo prek televizijskih sprejemnikov si ga namreč ogleda več kot 2 milijona gledalcev po Evropi in izven nje.

Leta 2017 so nas zastopale Carmen manet ... in zmagale!Foto: Reinis Rudzitis / EBU
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

18.4.2019

ESC 2019: Evrovizijski oder skoraj končan, kmalu sledijo že prve vaje

17.4.2019

ESC 2019: Dana International vabi v Izrael; tokrat z manj botoksa, pravi

16.4.2019

ESC 2019: Uau! Poglejte, kako bodo bile videti evrovizijske razglednice

14.4.2019

ESC 2019: Čez natanko en mesec bomo navijali za Zalo in Gašperja

13.4.2019

ESC 2019: Vsi pišejo o prihodu Madonne, EBU pa uradno še molči

Facebook

Twitter