Kocka je padla; Na izbor za Evrovizijski zbor leta gre Jazzva

3. avgusta bo švedski Göteborg gostil drugi izbor Evrovizijskega zbora leta, ki ga organizira EBU. Slovenijo bo zastopala vokalna skupina Jazzva. Za nastop na tekmovanju ljubiteljskih pevskih zborov in vokalnih skupin jih je izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, denarno podporo pa nudi tudi Javni sklad RS za kult. dejavnosti.

Za nastop na tekmovanju bodo Jazzva odpeli novo 4-minutno skladbo.Foto: Promo foto

Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov, od popa, rocka in jazza do drugih aranžmajev. V Göteburgu se bodo predstavili s prav za to priložnost napisano 4-minutno skladbo.

»Slovenci zelo radi pojemo, imamo dolgoletno tradicijo zborovskega petja, več kot 3000 pevskih zborov, tudi v svetovni vrh segajočih. Kar nekaj jih je, ki bi nas lahko vrhunsko zastopali na zborovski Evroviziji, zato izbor našega predstavnika ponovno ni bil enostaven,« pravi urednica Uredništva glasbenih in baletni oddaj na TV Slovenija Danica Dolinar.

Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov.Foto: Nina Smrekar

Jazzva vedno znova piše nove zgodbe pri odkrivanju in raziskovanju človeškega glasu. Kot pravijo: »Iščemo harmonije in se igramo z različnimi barvami in učinki. Z vsako skladbo, ki jo izvajamo, poskušamo najti poseben odnos in jo čim bolj doživeto in pristno poustvariti tudi za naše poslušalce.«

Slavje za Slovenijo

Na prvi zborovski Evroviziji leta 2017 je v Rigi je zmagal slovenski pevski zbor Carmen manet, letos pa se bodo za ta naziv potegovale vokalne skupine iz desetih držav: Belgije, Francije, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Slovenije, Švedske, Švice in iz Walesa.

Gledalce bodo popeljale po barvitem glasbenem potovanju skozi različna izročila, kulture in glasbene sloge.

»Ta Evrovizija zbore predstavlja mednarodno uveljavljenim strokovnjakom, zato se ob tem spodbujajo in razvijajo dragocene motivacijske zgodbe med pevci pa tudi med skladatelji,« dodaja Danica Dolinar. »Glasba se tudi gleda, ne le posluša, zato si Televizije, ki sodelujemo, prizadevamo gledalcem te čudovite zgodbe, ki se tkejo skozi petje v zboru, skozi pevska glasbena potovanja po različnih zvrsteh predstaviti na privlačen televizijski način

Tekmovanje za Evrovizijski zbor leta predstavlja pomembno promocijo slovenske kulture in slovenskega zborovskega petja. Samo prek televizijskih sprejemnikov si ga namreč ogleda več kot 2 milijona gledalcev po Evropi in izven nje.

Leta 2017 so nas zastopale Carmen manet ... in zmagale!Foto: Reinis Rudzitis / EBU
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

10.7.2019

Evrovizijo 2020 bo gostil ali Rotterdam ali Maastricht ali pa ...

14.6.2019

Kje bo 65. Izbor za Pesem Evrovizije 2020 bo znano avgusta

2.6.2019

Kdo je bil na najslabše oblečen na Pesmi Evrovizije v Izraelu?

26.5.2019

Kateri evrovizijec je imel najgršo obleko? Zadnja leta slavili Balkanci

26.5.2019

Nizozemska začela priprave na ESC 2020; Duncana pa že čaka turneja

Facebook

Twitter