REPORTAŽA

Veliko zmagoslavje za Portugalsko; Slovenija predzadnja v I. večeru

Imamo zmagovalca 62. Izbora za Pesem Evrovizije. Po skoraj štiriurnem šovu so gledalci in poslušalci ter strokovne komisije odločile, da je najboljša evrovizijska skladba leta 2017 Amar Pelos Dois, ki jo je čustveno zapel Portugalec Salvador Sobral.

Skozi finalni večer so nas popeljali Oleksandr, Volodymyr in Timur. (Foto: Andres Putting) 1. Izrael: IMRI - I Feel Alive (Foto: Andres Putting) 2. Poljska: Kasia Moś - Flashlight (Foto: Andres Putting) 3. Belorusija: Naviband - Story of My Life (Foto: Andres Putting) 4. Avstrija: Nathan Trent - Running On Air (Foto: Andres Putting) 5. Armenija: Artsvik - Fly With Me (Foto: Andres Putting) 6. Nizozemska: OG3NE - Lights and Shadows (Foto: Andres Putting) 7. Moldavija: Sunstroke Project - Hey Mamma (Foto: Andres Putting) 8. Madžarska: Joci Pápai - Origo (Foto: Andres Putting) 9. Italija: Francesco Gabbani - Occidentali's Karma (Foto: Andres Putting) 10. Danska: Anja - Where I Am (Foto: Andres Putting) 11. Portugalska: Salvador Sobral - Amar Pelos Dois (Foto: Andres Putting) 12. Azerbajdžan: DiHaj - Skeletons (Foto: Andres Putting) 13. Hrvaška: Jacques Houdek - My Friend (Foto: Andres Putting) 14. Avstralija: Isaiah - Don't Come Easy (Foto: Andres Putting) 15. Grčija: Demy - This is Love (Foto: Andres Putting) 16. Španija: Manel Navarro - Do It For Your Lover (Foto: Andres Putting) 17. Norveška: JOWST - Grab The Moment (Foto: Andres Putting) 18. Velika Britanija: Lucie Jones - Never Give Up On You (Foto: Andres Putting) 19. Ciper: Hovig - Gravity (Foto: Andres Putting) 20. Romunija: Ilinca ft. Alex Florea - Yodel It! (Foto: Andres Putting) 21. Nemčija: Levina - Perfect Life (Foto: Andres Putting) 22. Ukrajina: O.Torvald - Time (Foto: Andres Putting) 23. Belgija: Blanche - City Lights (Foto: Andres Putting) 24. Švedska: Robin Bengtsson - I Can't Go On (Foto: Andres Putting) 25. Bolgarija: Kristian Kostov - Beautiful Mess (Foto: Andres Putting) 26. Francija: Alma - Requiem (Foto: Andres Putting) Na koncu je prepričal Portugalec Salvador Sobral. (Foto: Andres Putting) Na koncu je prepričal Portugalec Salvador Sobral. (Foto: Andres Putting) Na koncu je prepričal Portugalec Salvador Sobral. (Foto: Andres Putting)

Ukrajinski Kijev je tokrat po številnih peripetijah že drugič gostil glasbeno tekmovanje za Pesem Evrovizije 2017. Tri večere so evrovizijsko tekmovanje, ki je potekalo v Mednarodnem razstaviščnem centru, prvič v zgodovini prireditve vodili trije moški, in sicer Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko. Po uvodnem pozdravnem filmu se je najprej na odru sprehodilo vseh 26 finalistov, nato pa so pred pričetkom tekmovanja sledile še tradicionalne uvodne besede »Let the Eurovision Song Contest 2017 begin (Naj se tekmovanje za Pesem Evrovizije 2017 začne)«. In nato se je začelo zares …

Znani rezultati iz prvega predizbora

Slovenija se v prvem predizboru ni odrezala najbolje, saj je Omar Naber s pesmijo On My Way zasedel komaj predzadnje, 17. mesto.

Skozi letošnjo evrovizijsko zgodbo smo v finalu slišali in videli predstavnike Izraela, Poljske, Belorusije, Avstrije, Armenije, Nizozemske, Moldavije, Madžarske, Italije, Danske, Portugalske, Azerbajdžana, Hrvaške, Avstralije, Grčije, Španije, Norveške, Velike Britanije, Cipra, Romunije, Nemčije, Ukrajine, Belgije, Švedske, Bolgarije in na koncu še Francije.

Glasba ni ognjemet. Prava glasba prihaja iz srca, je dejal Slavador Sobral.Foto: Andres Putting

Nekoč umirjeno publiko so – odkar evrovizijski izbori potekajo v večjih dvoranah – zamenjali predvsem evrovizijski oboževalci, ki jih res ni malo. Če so še pred leti ti vihrali vsak s svojo veliko zastavo, je teh zadnja leta nekoliko manj. Prvič zaradi varnosti – varnostni pregledi so pred vstopom v velike dvorane zelo strogi, drugič pa zaradi mobilnih telefonov, kjer so v ospredju selfiji, ne nazadnje pa želi vsak gledalec ujeti svoj najlepši foto trenutek.

Skromen šov program

Med zadnjo odpeto tekmovalno skladbo in pred razglasitvijo rezultatov smo lahko na velikem odru videli dve evrovizijski zmagovalki. Najprej Ruslano, ki je slavila leta 2004 v Istanbulu in ki je z dvajsetimi plesalci spektakularno predstavila novo pesem It's Magical. Nato pa je na oder z novim singlom I Believe in you stopila še lanskoletna zmagovalka, sveže poročena Jamala, ki je pesen posvetila svojemu novemu srečnemu izbrancu. Organizatorji pa niso pozabili niti na zmagovalko otroške Evrovizije 2016, saj se je na odru na simpatičen način predstavila še Mariam Mamadashvili iz Gruzije.

Glasovanje in razglasitev rezultatov

Kako je glasovala Slovenija?

Slovenska strokovna komisija je 12 točk podelila Portugalski, 10 Veliki Britaniji, 8 Bolgariji, 7 Avstraliji, 6 Švedski, 5 Belgiji, 4 Poljski, 3 Armeniji, 2 Italiji in 1 točko Nizozemski. Ljudstvo pa je podelilo 12 točk Hrvaški, 10 Italiji, 8 Portugalski, 7 Bolgariji, 6 Belgiji, 5 Madžarski, 4 Azerbajdžanu, 3 Moldaviji, 2 Romuniji in 1 točko Švedski.

V velikem finalu je glasovalo vseh 42 sodelujočih držav. Najprej so svoje v tradicionalnem sporočanju glasov (od 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 in 12) povedale strokovne komisije, nato pa je sledil še bolj napeti del – grafični prikaz preostalih točk, torej volja ljudstva. Skupni enakovreden seštevek vseh glasov pa nam je prinesel novega zmagovalca Evrovizije 2017.

Najboljšo evrovizijsko skladbo leta 2017, Amar Pelos Dois (Ljubezen za dva), je čustveno odpel 28-letni Portugalec Salvador Sobral, ki je po zmagi vsem skupaj sporočil, da glasba ni ognjemet, ampak da prava glasba prihaja iz srca.

MestoDržavaŠt. točkMestoDržavaŠt. točk
1.Portugalska75814.Azerbajdžan120
2.Bolgarija61515.Velika Britanija111
3.Moldavija37416.Avstrija93
4.Belgija36317.Belorusija83
5. Švedska34418.Armenija79
6.Italija33419.Grčija77
7.Romunija28219.Danska77
8.Madžarska20021.Ciper68
9.Avstralija17322.Poljska64
10.Norveška15823.Izrael39
11.Nizozemska15024.Ukrajina36
12. Francija13525.Nemčija6
13.Hrvaška12826.Španija5

Kako natančne so bile stavnice in napovedi oboževalcev?

Italijanski predstavnik ter zmagovalec Sanrema 2017, Francesco Gabbani, je veljal za favorita od trenutka, ko so bile znane vse letošnje pesmi. Njegova nalezljiva pesem Occidentali's Karma, ki jo je zapel v maternem jeziku, nas vseskozi opozarja, da je današnji svet preveč osredotočen na videz, pesem pa vsebuje številne elemente zahodnega, materialističnega sveta, kot tudi nekaj vzhodnjaške filozofije.

Tri obletnice in ena izključitev

Letos sta se na evrovizijski oder po letu predaha vrnili Romunija in Portugalska, posebej pomembno pa je bilo tekmovanje za Avstrijo, Dansko in Veliko Britanijo, saj so slavile svojo 60. obletnico sodelovanja na evrovizijskih odrih; prvič so tekmovale daljnega leta 1957.

Seveda pa Evrovizija tudi letos ni minila brez škandala, saj se je ta zgodil že pred začetkom tekmovanja. Ukrajina ruski pevki Juliji Samojlovi zaradi nastopa na Krimu pred nekaj leti ni dovolila vstopiti v državo, zato se Rusija letos na tekmovanju ni predstavila.

Popolno nasprotje poskočne italijanske zgodbe je Portugalska, ki na Pesmi Evrovizije še nikoli ni zmagala. Salvador Sobral, ki je prispel v Kijev komaj v nedeljo, 7. maja, ko se je skupaj s sestro Luíso (avtorico skladbe) sprehodil po rdeči preprogi, je prav tako prepeval v maternem jeziku. Skladbo Amar Pelos Dois je zapel izjemno čutno in iz srca ter tako ganila marsikoga v dvorani in pred televizijskimi sprejemniki. Po stavnicah se je nežno in potihoma vsak dan vzpenjal višje in višje. Nekaj ur pred finalom pa se je povzpel kar na prvo mesto ter tako izrinil Francesca Gabbanija.

Med prvo peterico so kotirali še mladi bolgarski predstavnik Kristian Kostov s skladbo Beautiful Mess, Šved Robin Bengtsson z I Can't Go On ter navidez plašna belgijska izvajalka Blanche s pesmijo City Lights. Med prvo deseterico pa so bile na stavnicah še Velika Britanija, Romunija, Hrvaška, Moldavija in Francija kot deseta.

Slavador je pesem še enkrat zapel skupaj s sestro Luíso, avtorico pesmi.Foto: Andres Putting
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

20.6.2018

Kdaj in kje bo Pesem Evrovizje 2019, bo uradno znano septembra

15.6.2018

Drzna poteza zmagovalke Nette; na paradi še kako šokirala z obleko!

15.6.2018

TOP 10 najbolj iskanih evrovizijskih predstavnikov v maju 2018

8.6.2018

Če Pesem Evrovizije 2019 ne bo v Jeruzalemu, potem jo v Izraelu ne bo

27.5.2018

Zmagovalka Netta že podira rekorde; 59 milijonov ogledov, kaj pa ostali?

Facebook

Twitter