Takšna bo Ema 2019: 1 večer, do 10 pesmi; najprej stroka, nato ljudstvo

RTV Slovenija vabi k sodelovanju na slovenskem izboru predstavnika za Pesem Evrovizije 2019. V eni oddaji, v kateri bo nastopilo do 10 izvajalcev bo tričlanska žirija izmed vseh sodelujočih skladb izbrala dve, ki se bosta še enkrat predstavili v superfinalu. Med dvema skladbama bo nato zmagovalno pesem izbralo ljudstvo s telefonskim glasovanjem.

Sistem izbora in glasovanja na Emi 2019 bo tako enak kot v letih 2011 - ko nas je zastopala Maja Keuc, 2015 - duo Maraaya (Raay in Marjetka) in še leta 2016, ko smo stavili na ManuEllo.

RTV Slovenija je 9. novembra na svoji spletni strani (končno) objavila povabilo k sodelovanju na izboru predstavnika za Pesem Evrovizije 2019. Vabilo velja do vključno 14. decembra 2018, do polnoči. Seznam skladb in izvajalcev, ki bodo nastopili na izboru EMA 2019 pa bo RTV Slovenija objavila najpozneje do 28. decembra 2018.

RTV Slovenija išče novega evrovizijskega predstavnika.Foto: RTV Slovenija / EMA
Emo 2018 je osvojila Lea Sirk.Foto: Alesh Maatko

In kaj prinaša povabilo, ki je v celoti objavljeno tukaj? Poslane pesmi – za katere ni nikjer omenjeno jezikovno pravilo – bo najprej ocenjevala tričlanska strokovna komisija, ki bo svojo odločitev sporočila do konca leta 2018.

Ema 2019 bo potekala le en večer, na izboru pa se bo predstavilo do deset izvajalcev. Glasovanje bo potekalo v dveh krogih, najprej bo svoje povedala tričlanska strokovna komisija, ki bo za superfinale izbrala dve skladbi. Nato bo imelo glavno besedo ljudstvo. Pesem, ki bo prejela največ telefonski glasov, bo dobila vozovnico za izraelski Tel Aviv, kjer bo 14., 16. in 18. maja 2019 ESC. Poglejmo podrobneje …

Takšen sistem izbiranja smo imeli prvič leta 2011, ko je slavila Maja Keuc.Foto: Alesh Maatko

Skladba je lahko dolga največ tri (3) minute. Skladba mora biti v celoti in v posameznih delih izvirna in še ne priobčena javnosti. Izbrani izvajalci bodo skupaj s spremljevalnimi vokalisti skladbo izvedli v živo na posneto instrumentalno podlago v skladu s standardi in pravili mednarodnega tekmovanja za pesem Evrovizije 2019 ter pravili RTV Slovenija. Na odru v živo lahko nastopi največ do šest (6) izvajalcev.

RTV Slovenija je med drugim zapisala, da se lahko vabilu odzovejo vsi avtorji skladb (glasbe, besedila, priredbe oz. aranžmaja) in izvajalci, ki izpolnjujejo pogoje. Izvajalci morajo biti na dan 14. maja 2019 (takrat bo na sporedu 1. predizbor) stari najmanj šestnajst (16) let. Glavni izvajalec oz. vsi glavni izvajalci prijavljene skladbe morajo biti državljani Republike Slovenije. To ne velja za spremljevalne izvajalce (spremljevalne vokale). RTV Slovenija bo izpolnjevanje pogoja državljanstva preverila pri glavnih izvajalcih vseh skladb, ki bodo izbrane v tekmovalni program (npr. vpogled v osebni dokument). Na koncu bodo upoštevane bodo vse popolne prijave, ki bodo naložene na spletnem obrazcu do vkjučno 14. decembra 2018 do polnoči.

In kaj v grobem prinašajo pravila, ki so v celoti zapisana tukaj? Skladba (predstavnica RTV SLO na 64. tekmovanju za pesem Evrovizije 2019) se izbere na podlagi izvedenega postopka vabila, ki določi pogoje, ki jih morajo izpolnjevati skladbe ter avtorji in izvajalci skladb. Izbor zmagovalne skladbe se izvede v enem tekmovalnem večeru, ki poteka z neposrednim prenosom na RTV SLO.

Člani strokovne komisije in žirije so pri ocenjevanju in izbiri skladb svojo odločitev dolžni opreti na umetniška, estetska in produkcijska merila, inovativnost skladbe ter kakovost posnetka, na finalnem izboru EMA 2019 pa tudi na kakovost nastopa.

Zmagovalna skladba se izbere tako, da se izmed skladb, ki se bodo predstavile v finalu, določita dve (2) skladbi, ki sta na podlagi ocen žirije prejeli najvišji oceni. Ti dve (2) skladbi se ponovno predstavita v živo (superfinale), zmagovalno skladbo pa med njima izbere javnost na podlagi glasovanja prek stacionarnih in mobilnih telefonov. Skladba, ki ima višji seštevek glasov telefonskega glasovanja, je končna zmagovalka izbora EMA 2019.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

1.8.2019

EMA 2020 bo ... in to v dveh dejanjih, najprej EMA FREŠ, nato EMA 2020

7.6.2019

ZalaGasper z novo pesmijo Come to me ciljata na tuje glasbene trge

20.5.2019

Poglejte, koliko Slovencev si je ogledalo naš evrovizijski nastop

19.5.2019

Zala in Gašper po finalu presrečna in nasmejana kot že dolgo ne; poglejte!

16.5.2019

Zala in Gašper po prvem predizboru: Nočeva, da naju napačno razumete

Facebook

Twitter