Kaj pred velikim finalom Eme 2017 pravi neusmiljen glas ljudstva?

Če bo zmagovalna pesem Eme tako pompozna kot je letošnji izbor na Gospodarskem razstavišču, bomo izvedeli v petek zvečer nekaj minut pred 22. uro, ko bo voditelj Mario Galunič razglasil novega evrovizijskega predstavnika, ki bo letos odpotoval v Kijev.

Število ogledov na Youtube *

309.566 ogledov – BQL
138.389 ogledov – Nika Zorjan
80.524 ogledov – Omar Naber
78.796 ogledov – Raiven
64.830 ogledov – Tim Kores
47.168 ogledov – Nuška Drašček
31.247 ogledov – KiNG FOO
22.857 ogledov – Sell Out

Gre za oglede posnetkov nastopov, ki so bili objavljeni takoj po prvem in drugem predizboru na Youtube, uradnemu profilu Ema Evrovizija. (* stanje 23.02.2017)

Finalni izbor bo gostila ista voditeljska ekipa kot oba predizbora, torej Mario Galunič, Tina Gorenjak, Maja Martina Merljak in Tanja Kocman. Med glasovanjem bodo nastopili glasbeniki, ki so že okusili slast evrovizijskega odra, in sicer lanskoletna evrovizijska zmagovalka Džamala, hrvaši predstavnik leta 1994 Toni Cetinski ter naša lanskoletna predstavnica ManuElla, ki zapela novo pesem.

Na kaj vse pa bo v petek zvečer pozorno oko posameznega gledalca in žiranta je težko predvideti, dejstvo pa je, da bodo eni ocenjevali priljubljenost, drugi bodo bolj za izvajalca, tretje bo zanimal le vokal, zopet četrti bodo razmišljali o akademski izobrazbi in primernosti posameznega tekmovalca. Bo kdo izmed vseh glasoval tudi za pesem ali pa si bo celo upal razmišljati evrovizijsko?

Za zmago se bo v finalu potegovalo osem tekmovalcev, vsak s svojo zgodbo.Foto: Alesh Maatko

Naj kot zanimivost zapišemo, da smo Slovenci pri velikem evrovizijskem izboru – kar zadeva glasovanja – skoraj vedno enotni, saj damo ponavadi deset ali dvanajst točki tisti skladbi oziroma državi, ki na koncu zmaga. Ko izbiramo nacionalnega evrovizijskega predstavnika pa nam žal vse (pre)večkrat zmanjka te plebiscitarne enotnosti in poguma. Kot da bi se po slovensko bali uspeha, pa čeprav ga imamo na dlani.

V pravilih piše, da so strokovne žirije pri ocenjevanju in izbiri skladb svojo odločitev dolžne opreti na umetniška, estetska, produkcijska merila in kakovost nastopa. Če se bodo strogo držali pravil in bodo spregledali voljo ljudstvo, kot se je to že zgodilo v preteklosti, potem je jasno, da bo imela stroka svojega zmagovalca, ljudstvo pa svojega. Seštevek obojega (o usodi tekmovalcev namreč enakovredno odloča javnost s telefonskim glasovanjem in strokovna žirija) pa nam bo postregel z novim zmagovalcem, ki se bo v Kijevu predstavil v prvem predizboru, v torek 9. maja. Če bo všečen glavnemu sodniku – ljudstvu, pa bomo videli in vedeli že takoj po razglasitvi.

Vrstni red nastopov osmih finalistov na Emi 2017.Foto: RTV Slovenija
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

2.6.2018

Kaj se po evrovizijski dogodivščini v Lizboni dogaja z Leo Sirk?

31.5.2018

Tanja Ribič na koncu popustila; zgodba Ljudje se začne z golo Tanjo

17.5.2018

Poglejte, koliko Slovencev si je ogledalo evovizijski nastop Lee Sirk

13.5.2018

Lea Sirk o tem, kaj vse se ji je zgodilo v portugalski Lizboni ...

11.5.2018

Lizbona 2018: Kaj o svojem triumfalnem nastopu meni Lea Sirk?

Facebook

Twitter