Grammyjevi nagrajenci plačali poravnavo Janu Plestenjaku

Priljubljena ameriška skupina Train, ki je v svoji bogati karieri prejela številne prestižne glasbene nagrade, med njimi kar tri Grammyje, je v izogib nadaljnim pravnim postopkom pristala na predlagano izvensodno poravnavo zaradi domnevne kršitve avtorske pravice in sicer uporabe glasbe refrena ene največjih slovenskih uspešnic A veš (Alya).

Jan PlestenjakFoto: Tibor Golob

Alya je pesem A veš predstavila leta 2007, kot avtor pa se pod besedilo in glasbo podpisuje najuspešnejši slovenski glasbenik Jan Plestenjak. Priznani ameriški muzikolog je ugotovil, da je glasba refrena skladbe A veš in glasba refrena If It's Love presenetljivo podobna in to celo v taki meri, da bi podobnost lahko nastala kot rezultat kopiranja Jana Plestenjaka.

Ameriška verzija uspešnice A veš, ki se je uvrstila na prvo mesto na Billboardove lestvice Adult Top 40, je tudi drugi najbolj uspešen singel iz četrtkovega studijskega albuma Save Me, San Francisco.

Jan Plestenjak je o poravnavi povedal, da je zadovoljen, da sta se stranki relativno hitro izvensodno poravnali, saj je bolje da vsi čas posvetijo ustvarjanju glasbe in ne sodnim postopkom. Najbolje prodajan slovenski glasbenik zadnjih let se namreč po predstavitvi uspešnice Velik je ta svet, ki jo je posnel s Challetom Salletom, in je najbolj predvajana pesem meseca na domačihradijskih postajah po Sazasovih podatkih, pripravlja na izid novega albuma in na veliki koncert v Stožicah.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

9.12.2018

Anja Kotar znova v Sloveniji

6.12.2018

Nova pesem Nuše Derenda govori o ljudeh, ki jih nekaj bremeni ...

6.12.2018

Bi prepoznali našo mlado pevko? Poglejte, kaj je naredila zmagovalka!

4.12.2018

Hellcats iščejo kitaristko

4.12.2018

Vrhunski glasbenik Samuel Lucas bo razkril še več sebe kot doslej

Facebook

Twitter