Grammyjevi nagrajenci plačali poravnavo Janu Plestenjaku

Priljubljena ameriška skupina Train, ki je v svoji bogati karieri prejela številne prestižne glasbene nagrade, med njimi kar tri Grammyje, je v izogib nadaljnim pravnim postopkom pristala na predlagano izvensodno poravnavo zaradi domnevne kršitve avtorske pravice in sicer uporabe glasbe refrena ene največjih slovenskih uspešnic A veš (Alya).

Jan PlestenjakFoto: Tibor Golob

Alya je pesem A veš predstavila leta 2007, kot avtor pa se pod besedilo in glasbo podpisuje najuspešnejši slovenski glasbenik Jan Plestenjak. Priznani ameriški muzikolog je ugotovil, da je glasba refrena skladbe A veš in glasba refrena If It's Love presenetljivo podobna in to celo v taki meri, da bi podobnost lahko nastala kot rezultat kopiranja Jana Plestenjaka.

Ameriška verzija uspešnice A veš, ki se je uvrstila na prvo mesto na Billboardove lestvice Adult Top 40, je tudi drugi najbolj uspešen singel iz četrtkovega studijskega albuma Save Me, San Francisco.

Jan Plestenjak je o poravnavi povedal, da je zadovoljen, da sta se stranki relativno hitro izvensodno poravnali, saj je bolje da vsi čas posvetijo ustvarjanju glasbe in ne sodnim postopkom. Najbolje prodajan slovenski glasbenik zadnjih let se namreč po predstavitvi uspešnice Velik je ta svet, ki jo je posnel s Challetom Salletom, in je najbolj predvajana pesem meseca na domačihradijskih postajah po Sazasovih podatkih, pripravlja na izid novega albuma in na veliki koncert v Stožicah.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

21.3.2019

Natalija Verboten: 'V srce' je poklon ljubezni, ki je gonilna sila sveta

16.3.2019

'Naša bajta' v preobleki moškega vokala, Žana Libnika

6.3.2019

Nobena pot do uspeha ni enostavna, pravi naša evrovizijka Eva Boto

25.2.2019

Je bil Nino Ošlak s pesmijo Rabim te zavrnjen za Emo 2019?

25.2.2019

Janova ljubica združila Gašperja Riflja in Kvatropirce

Facebook

Twitter