ESC 2019: Znan je vrstni red; Zala Kralj in Gašper Šantl 5. po vrsti

Pa ga imamo! Natančen vrstni red nastopov 35 držav; toliko se jih bo skupaj predstavilo v prvem (17) in drugem predizboru (18). Produkcijska ekipa je namreč na osnovi januarskega žrebanja, ko so države razporedili v prvi in drugi predizbor, določila natančen vrstni red. Ustvarili pa so ga tako, da bosta oba predizbora gledalcem še bolj zanimiva.

Slovenija se bo predstavila v prvem predizboru pod številko 5.Foto: EBU/KAN

Države, ki se bodo predstavile v prvem predizboru, 14. maja 2019:
Ciper, Črna gora, Finska, Poljska, Slovenija, Češka, Madžarska, Belorusija, Srbija, Belgija, Gruzija, Avstralija, Islandija, Estonija, Portugalska, Grčija in San Marino.

Države, ki se bodo predstavile v drugem predizboru, 16. maja 2019:
Armenija, Irska, Moldavija, Švica, Latvija, Romunija, Danska, Švedska, Avstrija, Hrvaška, Malta, Litva, Rusija, Albanija, Norveška, Nizozemska, Severna Makedonija in Azerbajdžan.

In kako so prišli do končnega vrstnega reda? Konec januarja so v Tel Avivu določili oziroma izžrebali, v katerem predizboru bo nastopila posamezna država ter ali bo to v prvem ali drugem delu predizbora. Žrebanje vrstnega reda je potekalo tako, da so bile sodelujoče države razporejene v šest različnih posodic. Slovenija je bila v prvi posodici, skupaj z Srbijo, Črno Goro, Makedonijo, Hrvaško in Albanijo. Razporeditev 35 držav v šest različnih posodic so naredili z razlogom, in sicer da se čim bolj izognejo takoimenovanemu glasovanju sosedov, npr. kot je tradicionalno podeljevanje 12 točk Grčije Cipru ter obratno. Najprej so izbrali naključno državo, nato ali bo nastopila v prvem ali drugem predizboru ter na koncu še v katerem delu predizbora bo izbrana država prepevala. Za Slovenijo je bilo tako, da so jo izžrebali za prvi predizbor, žreb pa je prinesel nastop v prvem delu predizbora.

Ko so bile v začetku marca znane in izbrane vse pesmi, se je za mizo vsedla produkcijska ekipa, ki je na osnovi žanra posamezne pesmi (balada, pop, rock, rap, metal, jazz, country ter ostali žanri) sestavila dokončen seznam za prvi in še za drugi predizbor. Za Zalo Kralj in Gašperja Šantla so se tako odločili, da bosta v prvem predizbpru 14. maja nastopila pod zaporedno številko 5. Če se bosta uvrstila med prvih deset, ju bomo videli in slišali še v velikem finalu 18. maja 2019.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

16.10.2019

Tri leta po evrovizijskem nastopu izgubil življenje v prometni nesreči

13.10.2019

Björkmana funkcija izvršnega nadzornika ESC menda ne zanima

13.10.2019

Bo ruski zmagovalec Dima Bilan še enkrat stopil na evrovizijski oder?

6.10.2019

ESC 2020: Blas Cantó za Španijo

4.10.2019

Septembrski TOP 10: Kraljuje Netta, Mahmood drugi, Duncan pa tretji

Facebook

Twitter