ESC 2018: Žrebanje vrstnega reda; Slovenija v drugem predizboru

Na Pesmi Evrovizije v Lizboni bo 8., 10. in 12. maja 2018 nastopilo 43 držav, od tega se jih bo 37 razporedilo v prvi (19) in drugi predizbor (18), saj ima velikih pet (Nemčija, Francija, Italija, Velika Britanija in Španija) ter gostiteljica Portugalska že zagotovljeno mesto v finalu. Slovenski predstavnik se bo predstavil v drugem predizboru.

Evrovizijski izbor bo potekal v Areni Altice (prej Meo).Foto: Dynamosquito / Wikipedia

Portugalska radiotelevizija RTP je v sodelovanju z zvezo EBU in Referenčno skupino že pred žrebanjem odločila, da se bo v prvem predizboru predstavilo 19, v drugem pa 18 držav.

Na žrebanju vrstnega reda, ki se je zgodil v mestni hiši v Lizboni, se je zgodila tudi tradicionalna primopredaja evrovizijskega ključa, ki ga je iz Ukrajine županu Lizbone Fernandu Medini prinesel župan Kijeva Vitali Klitschko. Gre za simbolno dejanje, ko preteklo evrovizijsko mesto preda »štafetno palico« novi gostiteljici, letos je to Lizbona, Portugalska.

Države so pred žrebanjem razporedili v šest različnih posodic.Foto: RTP / Eurovision.tv

Predrazporeditev držav

Na žrebanju so, tako kot ponavadi, le določili v katerem predizboru bo nastopila posamezna država ter ali bo to v prvem ali drugem delu predizbora. Dokončen seznam bo znan predvidoma marca, ko bo produkcijska skupina na osnovi tega žrebanja in izbranih pesmi določila končni vrstni red.

Žrebanje vrstnega reda, kjer so bile države v šest različnih posodic – mimogrede, Slovenija je bila v prvi posodici, skupaj z Albanijo, Hrvaško, Makedonijo, Srbijo in Švico – sta vodili letošnji evrovizijski voditeljici Sílvia Alberto in Filomena Cautela. Razporeditev 37 držav v šest različnih posodic so naredili z razlogom, in sicer da se čim bolj izognejo takoimenovanemu glasovanju sosedov, npr. kot je tradicionalno podeljevanje 12 točk Grčije Cipru ter obratno. Najprej so izbrali naključno državo, nato ali bo nastopila v prvem ali drugem predizboru ter na koncu še v katerem delu predizbora bo izbrana država prepevala.

Slovenija se bo predstavila v drugem predizboru, v drugi polovici predizbora.Foto: RTP / Eurovision.tv

V obeh predizborih bodo glasovale države iz družine velikih pet ter še gostiteljica Portugalska:

V prvem predizboru bodo glasovale:

Velika Britanija, Španija in Portugalska

V drugem predizboru bodo glasovale:

Italija, Francija in Nemčija

Države, ki se bodo predstavile v prvem predizboru, 8. maja 2018:
Albanija, Azerbajdžan, Belgija, Belorusija, Bolgarija, Grčija, Češka, Estonija, Izrael, Islandija, Litva, Avstrija, Armenija, Makedonija, Ciper, Irska, Finska, Hrvaška in Švica.

Države, ki se bodo predstavile v drugem predizboru, 10. maja 2017:
Avstralija, Danska, Rusija, Romunija, Črna gora, Latvija, Gruzija, Madžarska, Moldavija, Malta, Nizozemska, Poljska, San Marino, Slovenija, Srbija, Norveška, Ukrajina in Švedska

V drugem predizboru se bo predstavilo 18 držav, tudi Slovenija.Foto: RTP / Eurovision.tv
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

15.2.2019

Pred vrati je hrvaška Dora 2019

11.2.2019

Beovizija 2019: To je pesem Viktorija, na katero stavi Jana Šušteršič

10.2.2019

ESC 2019: Črnogorci izbrali D-Moll

9.2.2019

ESC 2019: Avstralija je izbrala Kate, ki je poskrbela za dramatičen nastop

9.2.2019

ESC 2019: Zmagovalec X Factorja Michael Rice bo zastopal Anglijo

Facebook

Twitter