EKSKLUZIVNI INTERVJU

Ema 2019: Fed Horses: Naša pesem išče korenine v country glasbi

Na Emi 2019 se bo za evrovizijsko vstopnico borilo deset tekmovalcev, ki jih tudi tokrat predstavljamo na Evrovizija.com. Kot osma po vrsti je tu alternativna country skupina Fed Horses. Člani zasedbe, ki zaenkrat na Pesem Evrovizije niso bili prav posebej pozorni, na odru letođnje Eme obljubljajo minimalizem in zazrtost v notranja doživljanja.

Ema: To so vsi letošnji izbranci - Kdo vse je izbiral pesmi? - Uspehi zmagovalcev Eme na ESC

Fed Horses so slovenska alternativna country skupina, ki se je vse od leta 2014 s svojim ljudskim melosom, zanimivim pristopom h country glasbi in radijsko izpiljeno zvočno podobo že dodobra ustalila v slovenskih ušesih, domačih prizoriščih in radijskih postajah. Na koncertih preigravajo avtorske skladbe, ki na svojstven način koketirajo s country glasbo, na katero lepijo vplive americane, indieja in popa, s čimer se verno približujejo zgledom z one strani luže. Kljub temu ekipa ohranja svoj avtohton izraz. V zadnjih letih so se posvečali predvsem epizodnim, a dovršenim izdajam singlov, trenutno pa se predstavljajo s svojim prvencem, EP-jem Sinner, s katerim so žanrsko in konceptualno zaokrožili svoje delovanje.

Fed Horses stavi na pesem Ti ne poznaš konjev.Foto: Anže Mihevc

Ali vas je presenetila odločitev strokovne komisije, da so vas izbrali za Emo 2019? 
Odločitev strokovne komisije nas je prijetno presenetila in sodelovanja na Emi 2019 se veselimo.

Kako bi se predstavili vsem tistim, ki vas še ne poznajo in morda celo dvomijo o vas?
Naša glasba v osnovi na svojevrsten način koketira s country glasbo, na kar pa lepimo tudi vplive americane, indieja in popa. Ciljamo predvsem na ljudi, ki so jim omenjeni glasbeni žanri blizu, vseeno pa je najbolje, da nas ljudje slišijo in si tako ustvarijo svoje mnenje.

Kaj menite, zakaj bi bili vi najboljši, da bi vas na koncu izbrali za zmagovalca Eme 2019 oziroma za predstavnika Slovenije na Evroviziji v Tel Avivu 2019?
Čeprav je Ema v osnovi zelo vizualno naravnana, verjamemo, da obstaja prostor za iskrenost do sebe in do občinstva ter za čustva, ki jih skladba nosi v svoji sporočilnosti. Iz teh vrednot smo skušali ustvarili angažirano pesem s svojevrstnim zvokom, za katero si želimo, da bi ljudi čimbolj usmerila v čutno poslušanje.

Kako bi opisali vašo pesem Ti ne poznaš konjev, ki jo boste predstavili na Emi 2019?

Skladba išče korenine v country glasbi, ki postaja vedno bolj priljubljena tudi v Sloveniji.

Če bi slučajno zmagali na Emi 2019, kaj lahko pričakujemo od vas v Tel Avivu ter kaj bi za vas pomenil nastop na tem največjem glasbenem odru?
Tudi na velikem odru bi poskušali ohraniti iskrenost do sebe in naše glasbe. Nastop bi pomenil potrditev naše skladbe in občutek zadovoljstva, ki ga občuti glasbenik, ko ugotovi, da so ljudje njegovo skladbo in sporočilnost sprejeli in začutili. In ne pozabimo na veliko odgovornost, ki pride zraven, ko zastopaš lastno državo.

Kaj bo vaš adut na odru Eme 2019?
Skladba z angažirano sporočilnostjo in liričnostjo, ki v sebi nosi posebno ranljivost in moč. Naša posebnost je med drugim tudi lap steel kitara, ki skladbi dodaja poseben zvok.

Kakšen nastop obljubljate, kako se na vse skupaj pripravljate?
Obljubljamo minimalizem in zazrtost v notranja doživljanja. Sledimo liniji; manj, je več. Menimo, da bi ta pristop v sodobnem prenasičenem prostoru lahko predstavljal prepoznavno prednost.

Koliko časa že, če sploh, spremljate Evrovizijo?
Na Evrovizijo nismo bili prav posebej pozorni, dokler nas ni s svojim nastopom, minimalizmom, interpretacijo in glasbo navdušil Salvador Sobral s skladbo "Amar Pelos Dois".

In za konec še ... katera evrovizijska pesem vam je najljubša, če se seveda ozremo nazaj?
Sicer ima vsak izmed nas tudi svojega slovenskega favorita, našemu kitaristu Juretu na primer, je iz otroštva v prav posebnem spominu ostal Cole Moretti s skladbo "Tih deževen dan".

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

1.8.2019

EMA 2020 bo ... in to v dveh dejanjih, najprej EMA FREŠ, nato EMA 2020

7.6.2019

ZalaGasper z novo pesmijo Come to me ciljata na tuje glasbene trge

20.5.2019

Poglejte, koliko Slovencev si je ogledalo naš evrovizijski nastop

19.5.2019

Zala in Gašper po finalu presrečna in nasmejana kot že dolgo ne; poglejte!

16.5.2019

Zala in Gašper po prvem predizboru: Nočeva, da naju napačno razumete

Facebook

Twitter