Bogdan s Kanelo stopa na samostojno, kantavtorsko pot

Bogdan Sojić je na letošnjih Melodijah morja in sonca predstavil svojo prvo solo skladbo Kanela. Bobnar, ki je sodeloval z mnogimi glasbeniki in z matičnim bandom Eskobars izdal dva albuma, se je prvič predstavil kot solist in za avtorsko skladbo Kanela, ki je zgodba o nekem drugem času in resničnem lokalu, prejel nagrado za najboljše besedilo.

Bogdan je stavil na pesem Kanela.Foto: Alesh Maatko

Bogdan je obdan z glasbo že vse svoje življenje. Njegov oče je 26 let nazaj v Portorožu odprl Kanelo – lokal, ki je nudil zatočišče vsem, ki so zatočišče potrebovali. In jim poleg postregel še dobro mero rokenrola, jim nudil zavetje, spoštovanje, pogum, svobodo in družbo. Bogdan je tako z glasbo odraščal – bodisi v očetovem lokalu bodisi v družbi glasbenikov, ki so tja zahajali ali pa v glasbeni šoli, ki jo je obiskoval. Mnogo ur, dni, tednov, mesecev je, ko je odraščal in odrasel, preživel tudi v Kaneli. Po končani srednji šoli je študiral bobne na konservatoriju za glasbo (smer jazz in pop) v Celovcu in skupaj z Juretom Lesarjem ustanovil obalno zasedbo Eskobars. Po izidu dveh plošč so ustvarjanje in sodelovanje prekinili. Bogdan je vseskozi kot bobnar sodeloval tudi s priznanimi slovenskimi in nekaterimi tujimi glasbeniki kot so Anika Horvat, Ali En, Neisha, Klemen Klemen, Vlado Kreslin, Jani Hace, Sašo Fajon, Dejan Radičevič, Rambo Amadeus, Aki Rahimovski, Chris Jagger in drugi.

Glasbenik se je na odru MMS 2018 predstavil prvič.Foto: Alesh Maatko

Skladba Kanela je osebno izpovedna, z močnim besedilom, kar je opazila tudi strokovna žirija festivala MMS, ko mu je podelila nagradno za najboljše besedilo.

Za Kanelo je Bogdan že posnel tudi videospot. Snemal ga je tik pred festivalom MMS v skladišču soli Monfort, ki leži na obali med Piranom in Portorožem. V eni noči so posneli minimalistične kadre videospota, ki je že na voljo za ogled ...

Vse pa se je spremenilo leta 2016, ko se je Bogdan umaknil iz domačega okolja, tudi zato, ker so njegovi starši neslavno izgubili lokal kjer je odraščal, se učil, nastopal in delal. Posvetil se je samemu sebi ter začel skladati glasbo. Med prvimi je nastala Kanela, skladba, posvečena slovitemu lokalu. Nastala je v času žalovanja za Kanelo: "Začel sem enostavno pisati glasbo in tekste in ugotovil, da se najbolje razbremenim s tem, da ustvarjam svojo glasbo, da pišem iz sebe in iz svojih občutkov. S skladbo Kanela se poslavljam od Kanele in od starega načina življenja. Ker sem nepoboljšljiv romantik sem si želel pesem prvič zapeti pred domačim občinstvom," je o skladbi in razlogih, zakaj jo je prvič predstavil prav na MMS, povedal Bogdan.

Bogdan je bil nagrajen za najboljše besedilo.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

17.8.2018

Še ena festivalska nagrada za naš Sinji galeb, ki je znova navdušil

31.7.2018

Številka srca je lahkotna in poletna pesem, pravijo Mjavkice in Irena

30.7.2018

Za en pokal, ki ga na MMS prejmejo nagrajenci, je potrebno 20 ur dela

30.7.2018

Počasi se daleč pride … Rek, ki velja za Leo Sirk

28.7.2018

Izgubljena ljubezen Prifarskih muzikantov dobila posebno zgodbo

Facebook

Twitter