Aktualne novice

Kratko in jedrnato

Španija se je odločila, da bodo novega predstavnika za Kijev izbrali preko izbora Objectivo Eurovision, ki bo potekal februarja 2017 v Madridu. Na nacionalnem izboru se bodo predstavili tako interno izbrani glasbeniki kot tudi tisti, ki se bodo prijavili na razpis, ki je odprt do konca novembra. Skupaj bodo izbrali 30 pesmi, ki jih bodo nato preko on-line glasovanja zreducirali na deset pesmi. Na koncu bo posebna strokovna komisija izbrala tri izvajalce, ki se bodo borili za vstopnico za Kijev.

Moldavija, ki se je na evrovizijskem parketu prvič predstavila leta 2005 (Zdob si zdub, Bunica Bate Toba, 6. mesto), se počasi že pripravlja na izbor v Kijevu. Televizija TRM je namreč že potrdila sodelovanje, ni pa še znano za kakšen način bodo izbrali novega predstavnika. Po vsej verjetnosti bo to nacionalni izbor, tako kot je bilo za leto 2016, ko so stavili na Lidio Isac, ki pa Moldaviji ni pripela finala.

Kot kaže prihodnje leto v Kijevu ne bomo slišali slovaškega predstavnika. Slovaška televizija TVS, ki je sicer na Pesmi Evrovizije s svojimi predstavniki prepevala le sedemkrat, je nazadnje sodelovala leta 2012. Zadnji slovaški predstavnik je bil Max Jason Mai, ki se s pesmijo Don’t close your eyes ni uvrstil v finale.

Turška radiotelevizija TRT je potrdila, da tudi prihodnje leto ne bo sodelovala na Pesmi Evrovizije v Kijevu. Turčija je na Pesmi Evrovizije nazadnje sodelovala leta 2012 v Bakuju, kjer je zasedba Can Bonomo s pesmijo Love me back zasedla 7. mesto. Leta 2003 pa je Sertab Erener Turčiji pripela zmago in Pesem Evrovizije leto kasneje pripeljala v Istanbul.

Facebook

Twitter

Anketa

Kje bi vi želeli, dragi prijatelji Evrovizije, da poteka izbor Ema 2017?

6%

4,5%

62,7%

26,9%

Arhiv anket Skupno št. glasov: 67

Prihajajoči dogodki

04 dec

EMA 2017: RTV Slovenija bo v oddaji Vikend paket objavila seznam vseh izbranih.

07 feb

Sanremo 2017: V Sanremo se bo pričel 67. festival italijanske zabavne glasbe.

11 feb

Sanremo 2017: Veliki finale 67. festivala italijanske zabavne glasbe.

09 maj

62. Izbor za Pesem Evrovizije 2017: Kijev – Prvi predizbor