Aktualne novice

Kratko in jedrnato

Naš evrovizijski predstavnik Lado Leskovar ob svoji 60-letnici glasbenega delovanja pripravlja prav poseben gala dogodek v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki se bo zgodil v torek, 25. aprila 2017. Skupaj z Revijskim orkestrom RTV Slovenija se mu bodo na odru pridružili številni prijatelji: Vanessa Redgrave, Radojka Šverko, Josipa Lisac, Nuša Derenda, Rade Šerbedžija, Bajaga i Instruktori, Aki Rahimovski, Magnifico, Jan Plestenjak, Adi Smolar, Samuel Lucas, Sanja Ilić ter mnogi drugi.

Španija se je odločila, da bodo novega predstavnika za Kijev izbrali preko izbora Objectivo Eurovision, ki bo potekal februarja 2017 v Madridu. Na nacionalnem izboru se bodo predstavili tako interno izbrani glasbeniki kot tudi tisti, ki se bodo prijavili na razpis, ki je odprt do konca novembra. Skupaj bodo izbrali 30 pesmi, ki jih bodo nato preko on-line glasovanja zreducirali na deset pesmi. Na koncu bo posebna strokovna komisija izbrala tri izvajalce, ki se bodo borili za vstopnico za Kijev.

Moldavija, ki se je na evrovizijskem parketu prvič predstavila leta 2005 (Zdob si zdub, Bunica Bate Toba, 6. mesto), se počasi že pripravlja na izbor v Kijevu. Televizija TRM je namreč že potrdila sodelovanje, ni pa še znano za kakšen način bodo izbrali novega predstavnika. Po vsej verjetnosti bo to nacionalni izbor, tako kot je bilo za leto 2016, ko so stavili na Lidio Isac, ki pa Moldaviji ni pripela finala.

Kot kaže prihodnje leto v Kijevu ne bomo slišali slovaškega predstavnika. Slovaška televizija TVS, ki je sicer na Pesmi Evrovizije s svojimi predstavniki prepevala le sedemkrat, je nazadnje sodelovala leta 2012. Zadnji slovaški predstavnik je bil Max Jason Mai, ki se s pesmijo Don’t close your eyes ni uvrstil v finale.

Anketa

Ema 2017: Kje si boste ogledali slovenski evrovizijski izbor?

38,1%

54,8%

4,8%

2,4%

Arhiv anket Skupno št. glasov: 42

Prihajajoči dogodki

07 feb

Sanremo 2017: V Sanremo se bo pričel 67. festival italijanske zabavne glasbe.

11 feb

Sanremo 2017: Veliki finale 67. festivala italijanske zabavne glasbe.

17 feb

EMA 2017: Prvi predizbor; Gospodarsko razstavišče Ljubljana

18 feb

EMA 2017: Drugi predizbor; Gospodarsko razstavišče Ljubljana