40 let norosti Andreja Šifrerja

Pisalo se je leto 1977, ko se je na policah prodajaln s kasetami in ploščami pojavila sramežljiva mala stvarca na 45 obratov z naslovom Zoboblues. Mavčna replika dlesni in zob v turkizni barvi na ovitku ni bila najbolj prijazna, pa tudi fotografija iz fotoavtomata, je bila bolj podobna kakšnemu mlademu delikventu, kot pa absolventu prava ...

Andrej Šifrer je ponosen na še en album.Foto: Tone Stojko

... Pa vendar je zarezala brazdo v slovensko zabavno glasbo, ki jo je čutiti tudi po štiridesetih letih. Andrej Šifrer si ni takrat niti v sanjah predstavljal, na kakšno pot ga je ta mala ploščica porinila in mu pripravila življenje, kakršnega bi si ne znal narisati niti sam. Čez pol milijona prodanih plošč, kaset in CDjev, na tisoče koncertov na petih kontinentih in ponarodele pesmi, ki jih prepevajo vse generacije te nacije in na stotine televizijskih in radijskih pojavljanj, so štirje stebri za prvih štirideset let slovenskega avtorja in pevca.

Andrej ŠifrerFoto: Tone Stojko

"40 let norosti, 40 let podaljšane mladosti" slišimo ob izzvenu naslovne pesmi novega CDja Andreja Šifrerja. Posnetki so nastajali v Kaliforniji (Laguna Beach) in v Ljubljani v studiih pri Žaretu Paku in tudi pri Damjanu Joviču.

Andrej Šifrer si želi biti drugačen tudi tokrat, saj ga nismo navajeni s poudarjenimi ritmi v slogu modernih produkcij (Ostan pr men, Ljubi na glas), a vendar ponudi tudi nekaj svoje klasike (Oče naš, Svet je poln). Za mnoge, ki pesmi poznajo, je napisal in odpel svojo novo mojstrovino Ramona, ki je tako navdušila ekipo iz Dravle Rec., da sta raperja Trkaj in Nipke dodala svoje registre pri komadu iz resničnega življenja. Seveda Šifrer ne more brez svoje simfonične žilice in njegova Odiseja se tokrat imenuje Smo?, njegovi himni praznovanja življenja in rekreacijskega teka pa sta Kakšen dan in Tečem.

Otožno čustvena Taki ljudje je edina balada, ki se spušča v medsebojni odnos in ugotovi, da "bi se taki ljudje kot sva midva ne smeli zaljubiti". Pri tej pesmi Andreju Šifrerju čudovito priskoči na pomoč Tina Marinšek.

Zadnja pesem 40 let norosti je lepljenka Andrejevega oziranja na svoja najstniška in študentska leta, ki jih kruto prekine glasbeni vrtinec uspeha in povsem spremeni njegovo življenjsko pot. A ko gleda nazaj z zadovoljstvom ugotavlja, da je šlo za podaljšano mladost in pravi, da je "odrasel, a ostal otrok" sredi sladke zmešnjave v katero ga je odneslo uspešno glasbeno potovanje.

Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

17.11.2018

Obisk prijateljev ali bližnjega je pomemben, meni Aleksander Novak

17.11.2018

Evrovizijski Kalamari obeležujejo 25. rojstni dan; ob tem načrtujejo album

16.11.2018

Nina Pušlar o ljubezni in odnosu – takšnem, ki raste iz dneva v dan

9.11.2018

Bi jo prepoznali? Mirna Reynolds od debelušne punce do zrele ženske

2.11.2018

Betkino 'slovo' bo marsikomu izvabilo solze iz oči

Facebook

Twitter