Zbor Rdeče Armade, ki je prepeval na ESC 2009, prihaja v Slovenijo

Slavni Rdeči trg je prizorišče vseh najpomembnejših ruskih praznovanj in državnih dogodkov, na dan Rusije pa na trgu poleg parade poteka tudi praznična zabava in ognjemet z nastopom Zbora rdeče Armade, nepogrešljivega dela ruske kulture z večnimi ruskimi klasikami, kot sta edinstvena Kalinka in seveda še Katjuša ...

Zbor rdeče armade na Pesmi Evrovizije 2009.Foto: Alesh Maatko

Alexandrov - Zbor, orkester in balet Rdeče armade prihaja jeseni tudi v Stožice, in sicer 15. novembra 2017.

Pomemben del vseh najpomembnejših ruskih državnih proslav in tudi proslav ob dnevu Rusije je Zbor Rdeče Armade Alexandrov. Zbor je nastopil že v več kot 60 državah po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki. Nastopili so pred papežem Janezom Pavlom II. v Rimu, na slovesnosti ob zaprisegi predsednikov Borisa Jelcina in Vladimirja Putina, na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger v Moskvi leta 1980 in na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Z razprodanimi koncertnimi turnejami pa so obiskali tudi Kitajsko, Indijo in Turčijo. Svetovno znani vojaški zbor po Evropi začenja posebno memorandum turnejo v spomin svojim preminulim članom v tragični letalski nesreči 25. decembra 2016 – v torek 15. novembra 2017 pa zbor Alexandrov prvič prihaja tudi v ljubljanske Stožice!

12. junija v Rusiji obeležujejo enega najpomembnejših in najmlajših državnih praznikov - Dan Rusije, ko je bila tega dne leta 1990 sprejeta Deklaracija o državni neodvisnosti Rusije. Vsako leto v čast dnevu Rusije poteka na Rdečem trgu parada, navzoči pa so predsednik države, najpomembnejši državni predstavniki, častni gostje in veterani vojne. Slavni Rdeči trg je prizorišče vseh najpomembnejših ruskih praznovanj in državnih dogodkov, na dan Rusije pa na trgu poleg parade poteka tudi praznična zabava in ognjemet. Tega dne ruski predsednik podeljuje tudi državna priznanja za posebne dosežke na znanstvenem, kulturnem in humanitarnem področju. Na državni praznik vsako leto nastopi tudi priznani protokolarni ruski vojaški zbor, orkester in balet Alexandrov Red Army Choir. Spektakel za oči in ušesa z več sto pevci, plesalci in glasbeniki ter več kot 80-letno tradicijo je pravi simbol ruske kulture in velja za enega najboljših moških pevskih zborov na svetu. Večne ruske klasike, kot sta Kalinka in Katjuša, so del obsežnega repertoarja več kot 2000 del, ki je prilagojen vsakemu koncertu posebej. Spektakel pa spremljajo tradicionalna ruska glasbila in dih jemajoče plesne točke s plesom kozakov in tradicionalnimi ruskimi plesi. Na slavnostnih prireditvah, posvečenih dnevu Rusije, po vsej državi sicer sodeluje okoli 180 narodnosti, manjšin in etničnih skupin.

Kot presenečenje pa iz Rusije osebni videopozdrav pošilja solist Maksim Maklakov, član svetovno znanega ruskega vojaškega zbora, orkestra in baleta Alexandrov Red Army Choir, ki 15. novembra 2017 prihaja v Stožice (glej video spodaj)! Na odru se jim bo pridružil tudi priznani Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič.

Zbor rdeče armade na Pesmi Evrovizije 2009.Foto: Alesh Maatko
Aktualno dogajanje lahko spremljate še na našem družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.

Sorodne novice

25.8.2019

Lea Sirk: Na Evrovizijo bi še šla

18.8.2019

Današnja ManuElla bi na Pesmi Evrovizije naredila marsikaj drugače

11.8.2019

Ansambel Roka Žlindre bi še šel na Emo, vendar ne tako kot leta 2010

4.8.2019

Omar Naber: Od evrovizijskih izkušenj sem se ogromno naučil

27.7.2019

Samo ljubezen ena najbolj predvajanih in priljubljenih melodij

Facebook

Twitter